| Hrvatski |

| English |

O NAMA TRGOVINA PROJEKTI KONTAKT

je osnovana Rješenjem Predsjedništva vlade NR Hrvatske od 5.lipnja 1952.godine, kao specijalizirano poduzeće za poslove reeksporta i zastupanja inozemnih firmi.

Cilj je osnivanja bio iskoristiti ekonomske mogućnosti koje smo imali kao izvanblokovska zemlja u doba hladnog rata, ekonomskih blokada i međunarodne trgovine koja se vodila na bazi međudržavnih trgovinskih sporazuma s robnim listama i klirinškim sustavom plaćanja među državama.

Astrino poslovanje počelo je u skromnim prostorijama i skromnim početnim kapitalom u centru Zagreba.

Zahvaljujući vizionarstvu i zalaganju osnivačkog tima Astra je vrlo brzo izrasla u najveće vanjskotrgovinsko poduzeće u Hrvatskoj po volumenu prometa, broju zaposlenih i rezultatima rada.

Tvrtka je godinama rasla i jačala sa svrhom koncentracije stručnih kadrova i financijskih sredstava, te osposobljavala vlastitu inozemnu mrežu radi uspješnijeg izvoza domaćih proizvoda i kvalitetnijeg uvoza potrebne opreme, sirovina i repromaterijala namijenjenog prije svega izvozno orijentiranim poduzećima. Poslovanje se sastojalo i od zastupanja inozemnih tvrtki na domaćem tržištu, kompenzacijskih i barter poslova, inženjeringa i marketinških usluga, međunarodne kooperacije i investicijskih radova u inozemstvu. Astra je, također, suosnivač devet tuzemnih i sedam inozemnih banaka.

Objedinjavajući male ugostiteljske pogone i ulažući sredstva u njihovu izgradnju, tvrtka je sudjelovala u razvoju Stubičkih, Krapinskih i Tuheljskih Toplica. Turističku djelatnost dopunila je osnivanjem turističke agencije Astratours.

Ulagalo se i u automobilsku djelatnost, i to gradnjom skladišta, stanice za tehnički pregled vozila i servisa specijaliziranog za automobile marki Volkswagen i Audi, koje je Astra i plasirala na domaćem tržištu.

U oblasti agrara, također smo obavljali djelatnost vanjske i unutarnje trgovine.

Astra je u 1985. godini ostvarila vanjskotrgovinski promet u vrijednosti 1,46 milijardi USD, od čega je izvoz bio 607 milijuna USD, a uvoz 538 milijuna, promet s trećim zemljama 181 milijun te promet zastupstva i konsignacije 135 milijuna USD. U tom razdoblju Astra je zapošljavala 1770 radnika, od čega 550 s visokom i višom stručnom spremom.

Otvaranje firme Omnico u Beču 1952.godine počelo je i stvaranje mreže Astrinih tvrtki i predstavništava u inozemstvu, koja je imala važnu ulogu u razvijanju poslova međunarodne trgovine i plasmana naših roba na raznim inozemnim tržištima. Mreža je u jednom razdoblju obuhvaćala 28 inozemnih poslovnih jedinica u svjetskim gospodarskim centrima ( Moskva, New York, London, Pariz, Milano, Frankfurt, Peking, Budimpešta, Accra, Lagos, ... ).

Devedesetih godina prošlog stoljeća, raspadom bivše države, prelaskom na druge uvjete poslovanja te privatizacijom pojedinih dijelova, a posebno utjecajem ratnih događanja u kojima je Astra podnijela značajne terete, došlo je do smanjenja opsega poslovanja, smanjenja tržišta i odljeva radnika. Vrhunac krize Astra dostiže krajem devedesetih godina. Početkom ovog stoljeća, provodi se restrukturiranje Astre, uvode se novi programi, te se sužava i specijalizira područje djelovanja. Od tada Astra po prometu i broju zaposlenih djeluje kao dioničko društvo srednje veličine. Republika Hrvatska stopostotni je vlasnik dionica Astre. Poslovanje je stabilno te se svake godine ostvaruje poslovni rast i dobit.
POVIJEST
STRATEGIJA© copyright 2009